MAKALELERİMİZ

ZORUNLU DEPREM SİGORTASINN YENİLENMEMESİ OLUŞAN ZARARDAN BANKANIN SORUMLULUĞU


ZORUNLU DEPREM SİGORTASI NEDİR?


Zorunlu Deprem Sigortası, yaşadığınız binada depremin meydana getirdiği maddi zararları karşılamaya yönelik bir teminat sistemidir. Bu sayede yaşamın deprem öncesindeki temel standartlarında devam edebilmesi amaçlanır. Bu anlamda zorunlu deprem sigortası deprem gerçeğiyle birlikte yaşamak zorunda olduğumuz ülkemizde hayati önem taşımaktadır.


KREDİLİ İLE ALINAN KONUTLARDA ZORUNLU DEPREM SİGORTASI YAPTIRMA SORUMLULUĞU KİME NE ÖLÇÜDE AİTTİR?


Yaşanan depremler sebebiyle konutlarınız hasara uğramış, yıkılmış yahut acil olarak yıktırılması gereken yapılar arasına alınmış olabilir. Bu durumlarda konutunuza ilişkin uğramış olduğumuz zararın DASK teminat süresinde gerçekleşmesi halinde DASK tarafından karşılanması gerekmektedir. Ancak kişilerin satın almış oldukları konutlarda sigorta süresi dolmuş ve sigorta yenilenmeksizin zarar ortaya çıkmış olabilir. Peki oluşan bu zarar kim tarafından karşılanmalıdır ?
Banka kuruluşu ile kredi kullanan arasında düzenlenen kredi sözleşmesinde sigortaya ilişkin düzenlemeler bulunmaktadır bu düzenlemelerin kimisi de kredi kullananların aleyhine sonuç doğuracak şekilde düzenlenmiş maddelerdir. Ancak; tüketici tarafından müzakere edilme imkanı olmaksızın tek taraflı olarak hazırlanan kredi sözleşmeleri genel şart niteliğini taşımakta ve haksız şart denetimine de tabi olmaktadır. Dolayısıyla kredi sözleşmelerine kredi kullanan aleyhine eklenmiş olan bazı maddeler haksız şart denetiminden geçerek geçersiz kabul edilebilir. Yani her ne kadar kredi kullanım sözleşmesi aleyhinizde düzenlenmiş bir biçimde zorunlu deprem sigortası yapma yükümlülüğünü kredi kullanan üzerinde bırakmaya çalışsa da bu tür bazı maddelerin haksız şart olarak değerlendirilip geçersiz kabul edilebilmektedir.


EĞER BANKA SİGORTANIZI YENİLEME BİLDİRİMİ YAPMAMIŞSA SONUÇ NE OLUR?


Bankanın sigorta süresinin dolması halinde yenilenmesi gerektiğine ilişkin bildirim ve bilgilendirmeyi yerine getirmemesi halinde söz konusu malvarlığının zarara uğraması sebebiyle sorumluluğu doğacaktır. Bu yükümlülüğünü yerine getirdiğini ispat külfeti de bankaya aittir. Ancak Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarında sigortanın yenilenmesinde malikin de özen yükümlülüğünü ihlal etmiş olduğunu, bu sebeple malikin de kusurlu olduğunu kabul etmektedir. Bu sebeplerle ilgili işlemleri doğru yürütmeniz ve hukuki süreci takip etmeniz yerinde olmakla beraber konusunda uzman avukatlar çalışarak hak kayıplarının önüne geçmeniz mümkündür. Tuncer Avukatlık Bürosu olarak danışanlarımızın ve müvekkillerimizin yaşanan deprem felaketi sonrasında hak kayıplarını en aza indirmek için çalışıyoruz. Tekrardan ülkemize ve milletimize geçmiş olsun dileklerimizle.